Preston Mosque

PRESTON, UK

Information

ClientRIBA
ProgrammeMosque, praying hall, ablutions, library, exterior courtyard, janazah, meeting room, office, parking spaces
Surface1 700 m²
StatusCompetition
Read More

Preston is a borough of 124,000 people located in Lancashire, in the north-west of the UK.
The mosque site is at the western end of D’Urton Lane, on the northern edge of the city of Preston in a high quality, sparsely wooded setting on the route of the Guild Wheel, a 21 mile walking and cycling route around Preston which passes through D’Urton Lane and links the major sporting and historic landscape sites around the city.
The site has a steep gradient with much of the land elevated on a high plateau overlooking the major arterial roads that run alongside the site.
This strategic position gives the mosque high visibility.

The typologies of traditional mosques vary considerably according to the cultural, historical and social influences of the geographies in which they are located. However, they all demonstrate a structural and geometric clarity, an orderliness in the plan, a balance in the symmetry and proportions between the prayer hall and the external courtyard which precedes the masjid.
The courtyard has a very strong symbolic function, it is the void open to the sky which welcomes the mass of the mosque; it is a space of silence and contemplation, a space of light and meditation.
Our approach consists of elevating the prayer room and its courtyard and positioning them on level 1 in the heart of the building as a sacred geometric space, around which the different functions of the programme are articulated.
Our project takes advantage of the natural slope of the site and positions the building on the highest part of the site (at level +43.50), which allows us to use the space under the building -at the same level as the access road to the site- for car and bicycle parking as well as for access to the mosque.
The car park is therefore integrated into the building, covered by the mosque, while being on the ground floor and directly accessible from the access road to the site.
The mosque is both on the highest part of the ground and on columns when the ground slopes down. The structural columns are integrated into the car park grid.
Access is from the ground floor, through specific cores positioned under the mosque and allowing access to level 1.

Related Projects

Cultural

International Centre for Sciences

Passau, Germany

More
Cultural

Hackney Arches of Gold

London, Hackney, United-Kingdom

More
Cultural

Arts Pavillion

Hong Kong, China

More
Cultural

Lighthouse Tower

Rio de Janeiro, Brazil

The light tower is designed as an arch at the entrance to the city, a figure that frames the Brazilian landscape by a window cut into the organic shell

More
Cultural

House of Arts and Culture

Beirut, Lebanon

An overlapping of the program layers as an answer to the characteristic feature of Beirut city of cultural and historic sedimentation

More
Cultural

Institute for islamic culture

Paris, France

A poetic of movement expressed in the structural arabesques based on the figure of the arch, symbolic and iconic in Islamic culture

More
Cultural

Theater Bateau feu

Dunkerque, France

A theatre as an open, structuring urban venue

More
Cultural

Russian orthodox Church

Paris, France

Vertical panels in alabaster with an engraved and perforated relief that allows a view of the metal facetted domes

More
Cultural

House for students

Guyancourt, France

Facing the park, a play of successive planted and undulating terraces

More