International Centre for Sciences

PASSAU, GERMANY

Information

ClientNational Office of Construction of Passau
ProgrammeAmphitheatre for conferences and concerts 800 spectators, rehersal rooms, seminar rooms, cafeteria, changing rooms, administrative spaces, underground parking.
Surface17 000 m²
StatusCompetition 2020

Credits

Mikou Design Studio

Artefactory

Read More

La situation urbaine de la parcelle, en entrée de la ville de Passau et a proximité immédiate de l’Université, offre une lecture du Centre International des Sciences de Passau comme un bâtiment d’Interface, une vitrine sur la ville.
Dans cette configuration, le bâtiment propose une large esplanade publique sur la « Kleiner Exerzierplatz » -en relation avec le parvis aménagé du Nikolaikloster- qui articule les flux piétons du site et permet une continuité de l’espace public jusque l’intérieur. La conception de la parcelle privée participe à la fluidité du parvis.
La salle de Concert a été surélevée au-dessus du parvis et placée dans le sens longitudinal, parallèle à l’esplanade d’entrée, avec des foyers disposés sur plusieurs niveaux, en balcon sur la ville.
Notre proposition est basée sur l’idée d’un bâtiment a polarités multiples qui dispose de plusieurs lieux de rassemblement et de rencontres autour de la salle de concert reliés entre eux par une promenade architecturale.
Par opposition à une typologie qui s’articulerait autour d’un espace central unique, nous proposons plusieurs espaces-Forum qui communiquent par des diagonales visuelles et spatiales.
Ces foyers situés à différents niveaux du bâtiment sont ouverts sur la ville, et offrent plusieurs panoramas sur le paysage urbain :
1- Le Hall d’accueil en prolongement du parvis, au niveau +311, un lieu ouvert, polyvalent et flexible qui abrite la salle polyvalente et les salles de répétitions.
2- Le Foyer bas situé au niveau +318, en continuité de l’esplanade de livraison, aménagée et plantée. C’est le foyer VIP et le foyer des musiciens, qui permet l’accès à la scène et au niveau bas de la salle de spectacle.
3- Le Foyer haut situé au niveau +324, relié au foyer bas par un grand escalier en façade.
Il permet l’accès au niveau haut de la salle de Concert.
4 – Le balcon panoramique accessible par la mezzanine du foyer haut. Il longe la salle de concert d’Est en Ouest et offre des points de vu sur la salle tout en offrant un panorama sur la ville.
5- La terrasse sur le toit, située au niveau des séminaires et des salles de classes. C’est un espace extérieur privilégié, accessible aux étudiants pour des évènements et des usages amplifiés.

A partir de la terrasse panoramique, les étages supérieurs abritant les salles de classes et les bureaux de direction sont superposés sur la salle de Concert pour permettre un transfert vertical des charges. Disposés en retrait des façades, ils libèrent les vues panoramiques Est/ Ouest et Nord et favorisent une perception tempérée de la hauteur du bâtiment depuis le Nikolaikloster.

Related Projects

Education

Condorcet Campus

Paris, France 2017

An urban catalyst at Porte de la Chapelle

More
Education

Highschool in Boulogne Billancourt

Boulogne Billancourt, France 2018

More
Education

AA School 2016-2017 "Architecture as a Lever of Transformation"

Salwa Mikou & Selma Mikou - Unit Master inter 16

More
Education

Pierrelaye school complex

Pierrelaye, France 2018

Two “houses” placed side by side one for the nursery school and the other for the primary school connected together by a glazed gap.

More
Education

School Complex Louis Massignon

Abou Dhabi, United Arab Emirates 2015

More
Education

Food Palace

Bouveret, Swiss 2015

 
More
Education

Campus EPFL

Sion, Switzerland 2013

A line streched in the landscape

More
Education

J. Lurçat High School and Gymnasium

Saint-Denis, France 2008-2012

Architecture in Nature:  a series of separate but linked blocks in a park which are unified by buffer areas open onto planted patios and by an undulating folded metal roof

More
Education

Aimé Césaire school complex

Saint-Denis, France 2009

A coloured roof which gives reference to the lanterns of the cathedrals next to the building.
The body of the building seen from the main street shows a glazed screen façade giving the possibility for transparency in the interior gardens and under the coloured ceiling.

More
Education

Albert Samain High school

Roubaix, France 2012

A school merged with the landscape, looking onto a red beech tree and a canal

More
Education

Science park for Mobility 

Valenciennes, France 2012

A composition of linear strips strongly inspired by the concept of flows and movement inherent to the question of mobility and speed which forms a topography on the scale of the landscape

More
Education

School complex and leisure center G.Valbon

Bobigny, France 2012

A visually remarkable amenity in the city centre , visible by its façades and its roof, a founding element of the project. We designed it to be both welcoming and protective, turned inwards towards inner courtyards to ensure privacy.

More
Education

Zero Energy school

Saint-Ouen, France 2013

A school between playgrounds and gardens, designed with photovoltaic panels, which are integrated into the architecture, giving the school a strong educational identity

More
Education

Training center for Sustainable Development

Marrakech, Morocco 2010

A raised building, composed of crosswise bands, suspended in mid-air between courtyards and gardens to free the space on the ground and create transparency and depths of field on the site

More
Education

Academy of Arts

Tallinn, Estonia 2008

The project is designed as connected fragments: blue islands that are both isolated from the façade by circulation areas and open to an inner sea. The inner void of the courtyard evokes the outline of the Tallinn shoreline and contrasts with the regular oblong form of the external volume

More
Education

University complex

Ratzeburg, Germany 2009

We designed the building with free, flowing forms that sensitively link together the project’s internal and external spaces and which describe a sensual, organic figure on the site

More
Education

Louise Michel high school

Epinay-sur-Seine, France 2008

The fluidity of the built volume makes it possible for the new college to be read with litheness and sensuality in the urban landscape while giving the façade multiple

More